Långareds Hembygdsförening 21 augusti 1999

Hembygdsdagen 1999
Lördagen den 21:e augusti 1999 hölls årets hembygdsdag på hembygdsgården i Ruus.

Liksom förra årets hembygdsdag var årets välbesökt. Vädret var lite lurigt på förmiddagen, men till klockan 14 och hela eftermiddagen höll det upp och solen sken. En bedömning av antalet bilar tydde på drygt 600 besökare!Årets huvudtema var "Ull-gjort". Utställningen visade saker man kan göra med ull. Och det är mycket. Naturligtvis kan man sticka, men också väva och tova. Tröjor, sockar, tavlor, dukar. Ja, det mesta blir vackert och användbart då man gör det av ull!

Foto från 21 augusti 1999
Berit Perhamn visade som vanligt "Årets utställning"

Hur får man då ull att tillverka all dessa saker av? Ingemar Zachrisson från Hemsjö visade hur det går till att klippa ett får på gammalt vis - med fårsax. Samtidigt berättade han det mesta om hur man gör och varför. Ullen kardar man efter klippningen. Sedan kan man välja mellan att antingen tova ullen eller spinna den. Alla stegen kunde vi se under dagen.

Foto från 21 augusti 1999
Ingemar Zachrisson klippte ullen av ett fårDagens andra tema var plöjning. En grupp inom föreningen har under en tid arbetat med hur man plöjde i gamla tider. Under dagen kunde man läsa om vad de kommit fram till på stora informations-tavlor.

Foto från 21 augusti 1999

Senare visades olika tekniker mer påtagligt. Dels drog ett antal män en plog för "handkraft" så att säga, dels visades fyra veterantraktorer med fyra olika plogar av äldre snitt. Särskilt handkrafts-plöjningen var ett uppskattat (och tungt?) inslag.

Foto från 21 augusti 1999
Plöjning på gammalt vis med handkraftUtöver dessa två teman fanns fler inslag:
Bengt Fransson från Åsarp underhöll oss med anekdoter och historier. Långareds skolas 2:a klass dansade några danser.

Foto från 21 augusti 1999
Bengt Fransson berättade anekdoter stående på en kärra

Foto från 21 augusti 1999
Elever från Långareds skola hade dansuppvisningMarianne Beyer, Alingsås, visade sina tavlor uppe på magasinet. Många av dem med motiv från vår socken.

Foto från 21 augusti 1999
Marianne Beyer visade några av sina tavlorNaturligtvis fanns de "vanliga" aktiviteterna också med, annars hade det inte varit en riktig Ruus-dag. Örtagården visades upp och där fanns chans att köpa en del av örterna. I bakstugan bakades det bröd och kärnades smör hela dagen, allt såldes slut innan stängningsdags. Råmjölkspannkakorna var slut-sålda redan efter en halvtimme.

Foto från 21 augusti 1999
Gurli Larsson, Birgit Sultan, Gunvor Fröberg och Kerstin Sultan bakade
Längst upp på sidan