Långareds Hembygdsförening 28 april 2024

Morgonvandring
Vi var 14 personer som samlades till årets vandring. Vi utgick från Backås, inte långt från Sandhult. Väderprognosen var lite osäker och vi fick en skur innan solen tittade fram och det blev allt varmare.

Första uppehållet gjordes vid gården Kopparhult som ägs av Östads säteri. Där bodde Gustav och Hulda. Hon var född på gården. Gustav arbetade på sågen i Anten. Hulda hade sommarbarn och skötte om djuren. Än idag finns det spår av gammal hävd i form av hamlade träd. Hulda gav fåren torkade lövruskor som foder. Hon dog 1966, Gustav avled senare på ålderdomshemmet i Skepplanda.

Vi gick utefter det som en gång kallades Selmas stig. Selma arbetade som kocka hos skogsarbetarna som höll till vid Valsjön i början av 1900-talet. Hon bodde i Råttekullen (i närheten av flygmonumentet) och gick varje dag fram och tillbaka till sitt arbete. Vi gjorde ett stopp när vi passerade fundamenten av det som en gång var den elektriska linjen mellan Trollhättan och Alingsås, invigd 1910 och i bruk till mitten av 1940 talet. Vi fortsatte genom skogen och kom fram till sjön Valsjön. Där tog vi en efterlängtad rast. Henry och Eva berättade om de skogsarbeten som bedrivits i olika omgångar vid sjön från 1890 talet till 1930 talet. Hit kom värmlänningarna med sina berömda kälkar s k getadoningar. Det var i baracken som Selma lagade mat till arbetskarlarna. Ruinen finns kvar än idag.

Vi gick samma väg tillbaka och då stannade vi vid gården Åsen nära Stora Lersjön. Här bedrevs jordbruk till början av 1940 talet. Gården var ca 50 hektar stor och hade 7 tunnland slåttermarker ner mot sjön. Vid 12.30 var vi tillbaka vid bilarna efter en vandring på ca 1 mil.

Foto från 28 april 2024
Alla deltagare

Foto från 28 april 2024
Valsjön

Foto från 28 april 2024
Fundament till den elektriska ledningen

Längst upp på sidan