Långareds Hembygdsförening 10 augusti 2021

Slåttergille i Sandhult
Det årliga slåttergillet på Sandhult ägde rum den 10 augusti. Det var regn och åska på eftermiddagen men lagom till slåttern drog igång kl 18 så höll det upp.

Vi var fler deltagare än på flera år, drygt 30 personer. Många var nya besökare, kanske en effekt av att det har blivit populärt bland yngre personer att slå med lie. Den så kallade knacklien har blivit allt vanligare på senare tid. Många föredrar den framför en sliplie. En sliplie slipas vass på en slipsten. Knacklien hålls vass genom att man knackar ut eggen med hjälp av ett städ och en hammare. Denna utrustning är lättare att ha med sig i fält.

En del av ängarna hade slagits tidigare med slåttermaskin. Allt gräs räfsades ihop och kördes bort. Om det får ligga kvar göds ängen vilket inte är bra för floran och det blir svårare att slå nästa år. Årets frodiga gräs gjorde att många lass fick köras bort med traktorn. Efter väl förrättat värv bjöd hembygdsföreningen slåtterfolket på risgrynspudding med sylt, smörgås och hembakad rulltårta. Lillemor och Marina hade hand om serveringen. För de som önskade kunde man sitta i den nyrenoverade ladugården. Där finns nu en modell av Granvattnets dansbana att titta på.

En reporter från Alingsås Tidning kom på besök och det blev ett fint reportage i tidningen den 12 augusti.

Foto från 10 augusti 2021
AT:s reporter Matilda Falk intervjuar Stellan Andersson

Foto från 10 augusti 2021
Ett av många lass med gräs

Foto från 10 augusti 2021
För första gången slogs det med lie vid ladugården

Foto från 10 augusti 2021
Slåtter vid ladugården

Foto från 10 augusti 2021
Henry Aronsson, Ingemar Thorén och Evert Karlsson

Foto från 10 augusti 2021
Marina Mattsson serverar

Längst upp på sidan