Långareds Hembygdsförening 6 november 2009

Föredrag om Svenskbyborna i Ukraina
Svenskbyborna är ättlingar till svenska bönder som 1781 tvångsförflyttades från Dagö till Ukraina, där de grundade Gammalsvenskby. De lyckades bevara svenskheten i fråga om både språk och sedvänjor.

Tage Brolin från Främmestad har varit på många resor ner till Gammalsvenskby vid floden Dnjeper i Ukraina. Han visade sin film och berättade gripande om svenskättlingarnas livsöden. De 35 åhörarna blev fascinerade av hans berättelser och Tage fick en mycket god respons då det visade sig att flera av åhörarna hade varit på besök nere i Gammalsvenskby. Tack vare Tage fick vi ta del av en del svensk historia som inte får bli bortglömd och vill man träffa de svensktalande svenskättlingarna så gäller det att passa på - det finns inte så många kvar... Tage ordnar numera flygresor dit. Vårt kungapar besökte Gammalsvenskby på sin resa till Ukraina hösten 2008.

Missade du föredraget? Mer information om Svenskättlingarna och dess historia hittar du bl a på Internet eller kanske är du mer intresserad av släktförteckningar... då tipsade Tage bl a om följande böcker; Svenskbysläkter av Jörgen Hedman och Historien om svenskarna i Ukraina av Jörgen Hedman och Lars Åhlander.

Längst upp på sidan