Långareds Hembygdsförening 18 augusti 2001

Hembygdsdagen 2001
Lördagen den 18:e augusti 2001 hölls årets hembygdsdag på Ruus hembygdsgård.

Foto från 18 augusti 2001
I år fick vi besök av en prinsessa! Det var Cecilia Wasa som ännu inte fått ro i graven utan kom på besök för att leta efter sin mors föräldrahem. Margareta Leijonhufvud föddes på borgen som låg på Loholm fram till mitten av 1500-talet. Hon gifte sig med Kung Gustaf Wasa, de fick ett stort antal barn varav Cecilia var ett. Cecilia (gestaltad av Lena Johnsson) berättade om sitt liv som verkligen var omväxlande. Hon hade icke lämpliga älskare, hon for till England som representant för sin bror Erik XIV när han ville fria till drottning Elisabet, hon gav sig in på sjöröveri och mycket mera. Klicka på bilden för fler foton.

Foto från 18 augusti 2001
Som fortsättning på tidigare års tema om "Från sådd till skörd" så tröskades i år den säd som skördades vid förra årets hembygdsdag. Evert och Elon Karlsson demonstrerade hur tröskverket (som kommer från deras föräldrahem) skall användas. Här får de hjälp av Arne Tulokas.

Foto från 18 augusti 2001
Årets utställning handlade om förvaring. Det arbete som genom åren lagts ner på att skapa påsar för förvaring av klykor, tvätt, plastpåsar, tidningar mm är otroligt. Dagens plast-tvättkorgar ligger verkligen i lä mot gårdagens broderade påsar. Berit Perhamn har samlat ihop föremålen och med hjälp av dottern Annie Kamfors satt upp dem.

Foto från 18 augusti 2001
Luffarslöjd är en gammal metod som fortfarande är aktuell. Här kunde man köpa saker inom många användningsområden. Arne Andréasson visade kakfat, prydnadssaker, brödnaggar och knep&knåp-saker.

Foto från 18 augusti 2001
Daniel Alström från Långared visade mycket uppskattade träsniderier.

Foto från 18 augusti 2001 Foto från 18 augusti 2001
Leif Thorsell, Bollebygd, spelade dragspel och underhöll vid kaffeborden.

Foto från 18 augusti 2001
Som vanligt hade vi möjlighet att provsitta ett antal traktorer av den äldre sorten. Hasse Larsson som i många år entusiastiskt arbetat med detta gick bort tidigare i sommar, men yngre krafter tycks ha stått redo att fortsätta.

Foto från 18 augusti 2001
Några av årets gäster hade inte köpt ny bil på länge...

Längst upp på sidan