Ruusdagen   21 augusti 1999

Lördagen den 21:e augusti 1999 hölls årets hembygdsdag på hembygdsgården i Ruus.
Liksom förra årets hembygdsdag var årets välbesökt. Vädret var lite lurigt på förmiddagen, men till klockan 14 och hela eftermiddagen höll det upp och solen sken. En bedömning av antalet bilar tydde på drygt 600 besökare!

Årets huvudtema var "Ull-gjort". Utställningen visade saker man kan göra med ull. Och det är mycket. Naturligtvis kan man sticka, men också väva och tova. Tröjor, sockar, tavlor, dukar. Ja, det mesta blir vackert och användbart då man gör det av ull!

Hur får man då ull att tillverka all dessa saker av? Ingemar Zachrisson från Hemsjö visade hur det går till att klippa ett får på gammalt vis - med fårsax. Samtidigt berättade han det mesta om hur man gör och varför. Ullen kardar man efter klippningen. Sedan kan man välja mellan att antingen tova ullen eller spinna den. Alla stegen kunde vi se under dagen.

Berit Perhamn visade Årets utställning
Berit Perhamn visade som vanligt "Årets utställning"

Ingemar Zachrisson klippte ull
Ingemar Zachrisson klippte ullen av ett får

Gammal traktor med gammal plog Dagens andra tema var plöjning. En grupp inom föreningen har under en tid arbetat med hur man plöjde i gamla tider. Under dagen kunde man läsa om vad de kommit fram till på stora informations-tavlor.
Senare visades olika tekniker mer påtagligt. Dels drog ett antal män en plog för "handkraft" så att säga, dels visades fyra veterantraktorer med fyra olika plogar av äldre snitt. Särskilt handkrafts-plöjningen var ett uppskattat (och tungt?) inslag.
Plöjning med handkraft
Plöjning på gammalt vis med handkraft

Bengt Fransson berättade anekdoter
Bengt Fransson berättade anekdoter stående på en kärra


Utöver dessa två teman fanns fler inslag:

Bengt Fransson från Åsarp underhöll oss med anekdoter och historier. Långareds skolas 2:a klass dansade några danser.

Långareds 2:a-klassare dansade
Elever från Långareds skola
hade dansuppvisning

Marianne Beyer visade tavlor
Marianne Beyer visade några av sina tavlor
Marianne Beyer, Alingsås, visade sina tavlor uppe på magasinet. Många av dem med motiv från vår socken.

Naturligtvis fanns de "vanliga" aktiviteterna också med, annars hade det inte varit en riktig Ruus-dag. Örtagården visades upp och där fanns chans att köpa en del av örterna. I bakstugan bakades det bröd och kärnades smör hela dagen, allt såldes slut innan stängningsdags. Råmjölkspannkakorna var slut-sålda redan efter en halvtimme. I bakstugan bakades det
Gurli Larsson, Birgit Sultan, Gunvor Fröberg och Kerstin Sultan bakade

Titta på bilderna från början igen
Text & foto: K & S KnutssonLångareds hembygdsföreningLångareds hembygdsförening   www.langared.se