Ruusdagen   19 augusti 2000

Lördagen den 19:e augusti 2000 hölls årets hembygdsdag på Ruus hembygdsgård.

Ingrid Svensson presenterade "Från sådd till skörd".
Där skördades den säd som såddes förra året.
Lennart Karlsson och Hasse Larsson skördar
Lennart Karlsson kör traktorn han skänkt till
hembygdsföreningen, bak sitter Hasse Larsson.

Ann-Marie skördar En av dem som hjälpte till att binda nekar var Ann-Marie Björkqvist. Hon hade dessutom klätt sig i passande kläder - kjolen är från 1800-talet och schalen vävde hennes mamma innan hon gifte sig.

Sedan skulle det sås inför nästa år.
Bosse, Arne och Allan drar harven
Om man inte har en häst eller en oxe så får man ta till mankraft. Här fick Bosse Carlsson, Arne Tulokas och Allan Olofsson dra harven.
Lars Ruusvik sår
Lars Ruusvik visade hur man sådde innan såmaskinen uppfanns.Att leda vatten är något som inte var så lätt innan plaströren kom. På Ruus visade Sven Mårtensson och Christer Gustafsson-Slätt hur man borrade rörledningar tidigare.
Rörborrning
För muspekaren över bilden, så kommer det en ny bild efter en stundI bakstugan var det full fart. Torgny Svensson ansvarade för gräddningen av kakorna. Som vanligt var efterfrågan större än tillgången på bröd. Fick du inte så många du ville ha? Samla ihop några vänner och hyr stugan! Brödet smakar ännu bättre om du bakat det själv! Inne i bakstugan
För muspekaren över bilden, så kommer det en ny bild efter en stundEfter att ha promenerat runt på området är det inte dumt med lite fika. Här fanns både smörgåsar gjort på hembakat bröd och bulle med kaka att köpa!
Full fart i serveringenÅrets utställning handlade om skinn. Det finns mycket man kan göra av skinn, skor, handskar, luvor, rockar, väskor mm mm. Det är Berit Perhamn som samlat och arrangerat utställningen. Berit Perhamn visade skinn
För muspekaren över bilden, så får du se delar av utställningen efter en stundIdag köper du dina skor i en butik. När de är utslitna kastar du dem.
Inte mer med det.
Men visst var det lite roligare förr? När skomakaren gjorde skorna speciellt för dig.
Stig-Lennart Ansgar visar hur skomakarna jobbade
Stig-Lennart Ansgar visar hur skomakarna jobbade förr.


Titta på bilderna från början igen
Text & foto: K & S KnutssonLångareds hembygdsföreningLångareds hembygdsförening   www.langared.se