Lhf logotyp

Långareds hembygdsförening Kartas

I Frishulan, Loo, ligger den lilla backstugan Kartås. Här föddes 1860 Maja-Stina Karlsdotter. Hon hade fyra syskon. Hennes son Ivar, som var född 1888, växte upp i backstugan. Som vuxen flyttade Ivar till Göteborg och gifte sig. På äldre dar flyttade Maja-Stina också ner dit.

Maja-Stinas sonson Ivan Carlsson, hans hustru Margit och dottern Marianne skänkte backstugan till hembygdsföreningen 1975. Då hade den använts som sommarstuga av först Ivar med familj och sedan Ivan och hans familj.

Kartås-stugan

Stugan består av ett allrum, ett mindre sovrum och ett kök, med en stege upp till vinden. Uppvärmningen sköttes genom spisen i köket och kakelugnar i de båda rummen. I ladugården fanns plats för någon ko som fick gå på grannarnas marker och beta.

En gång om året samlas vi med kaffekorg vid stugan. Då kan man se hur backstugusittare levde i vår bygd. Vanligtvis är samlingen runt den första helgen i augusti. Övrig tid på året går det bra att kontakta föreningen, så ordnar vi så det är någon "hemma" när du kommer på besök!

Utanför Kartås-stugan

Utanför Kartås-stugan

Utanför Kartås-stugan

Utanför Kartås-stugan

 Du kan hitta fler bilder från Kartås på hembygdsföreningens hemsida (www.langared.se)i vårt fotoalbum.
Klicka för att komma längst upp på denna sida

Text: Lhf:s arkiv   Foto: Annette Johansson, Stefan Knutsson, Siv SunedahlLångareds hembygdsförening   www.langared.se